SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 litr wody(letnia, aby drożdże szybciej ruszyły)
- 8 – 10 dag drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 1/2 szkl. płatków owsianych
- różne nasiona tj. razem ok. dwie „garści”: słonecznik – 10 dag , dynia – 10 dag, siemię lniane – kilka łyżek , sezam – kilka łyżek, soja( nie mam i nie daję), daję szczyptę zmielonego kminku
- ziarna mieszam z mąką i płatkami
- do letniej wody dodaję: drożdże, sól, cukier , mieszam i czekam, aż lekko ruszy ( słychać szum )
- wszystko łączę i wykładam do posypanych olejem i bułką tartą, blaszek keksowych(dwie szt.)
- włączam piec
- jak blaszki są pełne, z wyrośniętym ciastem, wstawiam do rozgrzanego piekarnika – 220 stopni, piec ok. 50 – 60 min.