Wieczorem przygotować zakwas:
1 szklanka wody + 1 szklanka mąki pszennej wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem (lniana ściereczka) do rana.
RANO PRZYGOTOWAĆ:
- 3 KORYTKA
- 1 KG MĄKI ŻYTNIEJ
- 2 KG MĄKI PSZENNEJ
- 8 SZKLANEK CIEPŁEJ WODY
- 2 ŁYŻKI SOLI
- 5 DAG DROŻDŻY
ZACZYN:
Drożdże rozrobić z ciepłą wodą, zakwasem i 1 kg mąki żytniej – odstawić do wyrośnięcia- cieple miejsce, pod przykryciem.
Po wyrośnięciu dodać mąkę pszenną i sól.
Bardzo mocno, starannie wymieszać, wyrobić i ponownie zostawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu podzielić na blachy wysmarowane olejem- ok. pół formy.
Lekko posmarować ciasto wodą, posypać makiem lub ziarnami. Zostawić, żeby wyrosły.
Piec w temperaturze 220 stopni ok. 1 godz., aż będzie „ pukał” tzn. po wyciągnięciu spód musi być suchy.