Finał konkursu ” Strachy”

 28 maja 2011r. podczas festynu ” Wszystkie Strachy na Lachy”podsumowaliśmy konkurs na wykonanie stracha polnego w naszej wiosce.Jak już się przekonaliście, wybór tego naj…był bardzo trudny i Jury, którym była Rada Sołecka postanowiła,że wszyscy twórcy otrzymają równe nagrody i miejsca- oczywiście wszystkie PIERWSZE!!! Hura!!!! Wiwat wszystkie Strachy!!!!

Nagrody- lampki solarowe, będą oświetlały nasze POLNE STRACHY.

Wkrótce wydamy album fotograficzny pn.: ” W Wiosce Chlebowej Straszy”.Fotografie do albumu wykona Jakub Gackowski.

Przypomnijmy, że na ten cel otrzymaliśmy dofinansowanie Zarządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

(więcej…)

Możliwość komentowania Finał konkursu ” Strachy” została wyłączona

„AGROREGION” z wizytą w naszej wiosce


Kolejny już raz witaliśmy zaprzyjaźniony z nami program” AGROREGION” telewizji TVP Bydgoszcz w naszej wiosce.  Razem z Panią Redaktor Marią Sikorską przespacerowaliśmy się ” ŚCIEŻKĄ STRACHÓW”, a dzieci ze Szkoły Podstawowej w Świekatowie, obecne w tym czasie w Wiosce Chlebowej miały okazję zobaczyć, jak pracują dziennikarze podczas nagrywania programu.

 

 

 

Program można obejrzeć klikając link:

http://www.tvp.pl/bydgoszcz/publicystyka/agroregion/wideo/3105/4593754

(więcej…)

Możliwość komentowania „AGROREGION” z wizytą w naszej wiosce została wyłączona

Dzień Dziecka w Wiosce Chlebowej

25 maja gościliśmy dzieci, nauczycieli i rodziców ze Szkoły Podstawowej im. św.Franciszka z Asyżu w Świekatowie. Młodsze dzieci wspaniale bawiły się na placu zabaw, starsze wybrały się na podchody do pobliskich lasów, na spacer nordic walking lub na rowerową wycieczkę.Wszyscy spróbowali słodkich podpłomyków- nowość w Wiosce Chlebowej:) Oczywiście uczestniczyli  również w pieczeniu chleba. Biletem wstępu do wioski było wykonanie stracha polnego przez uczniów z poszczególnych klas.Dzieci podziwiały również strachy wykonane przez mieszkańców Wioski Chlebowej (więcej…)

Możliwość komentowania Dzień Dziecka w Wiosce Chlebowej została wyłączona

„W wiosce chlebowej straszy”- galeria

„W wiosce chlebowej straszy”- i to wcale nie żart! Na naszych łąkach, polach, w ogrodach i sadach  pojawiły się strachy. Straszne, wesołe, kolorowe- krótko mówiąc oryginalne. Prezentujemy galerię niektórych ocenianych strachów. Wrrrrrr 🙂

KLIKNIJ NA WIĘCEJ I SAM ZOBACZ

(więcej…)

Możliwość komentowania „W wiosce chlebowej straszy”- galeria została wyłączona

„W WIOSCE CHLEBOWEJ STRASZY C.D.”

Zapraszamy wszystkich mieszkańców Janiej Góry do udziału w realizacji  zadania, polegającego na powrocie strachów polnych do krajobrazu wiejskiego.

Prosimy, aby w każdej posesji- w ogródkach warzywnych, czy w sadach lub na polach znalazł się  straszny lub wesoły strach polny – „Strach na wróble”. Może być wykonany tradycyjnie ze starych szmat lub bardziej trwały w połączeniu z metalem. Każdy może wymyślić swojego oryginalnego stracha- liczymy na pomysłowość.

(więcej…)

Możliwość komentowania „W WIOSCE CHLEBOWEJ STRASZY C.D.” została wyłączona

” W Wiosce Chlebowej Straszy”

Przygotowujemy się do realizacji projektu, który dostał dofinansowanie Zarządu Województwa Kujawsko- Pomorskiego z zakresu "UPOWSZECHNIANIE I ROZWÓJ KULTURY, SZTUKI, OCHRONY TRADYCJI i DZIEDZICTWA NARODOWEGO" Co będzie straszyło w naszej wiosce?…

Możliwość komentowania ” W Wiosce Chlebowej Straszy” została wyłączona

Chlebek Doroty

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 litr wody(letnia, aby drożdże szybciej ruszyły)
  • 8 – 10 dag drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 1/2 szkl. płatków owsianych
  • różne nasiona tj. razem ok. dwie „garści”: słonecznik – 10 dag , dynia – 10 dag, siemię lniane – kilka łyżek , sezam – kilka łyżek, soja( nie mam i nie daję), daję szczyptę zmielonego kminku

(więcej…)

Możliwość komentowania Chlebek Doroty została wyłączona

Chleb na zakwasie

 Przygotować zakwas:

Zakwas przygotowywać kilka dni- ok. 4dni wcześniej przed zaplanowaniem wypieku chleba. Zakwas dobrze jest też zacząć na bazie resztek zakwasu z poprzedniego pieczenia.

1 szklanka wody + 1 szklanka mąki żytniej wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem (lniana ściereczka). Przez kilka dni dokarmiać zakwas dodając 1 łyżkę mąki żytniej. Obserwować, czy bakterie zaczynają działać- powinny pojawić się pęcherzyki powietrza, a masa „rosnąć”.

(więcej…)

Możliwość komentowania Chleb na zakwasie została wyłączona
Close Menu