Chleb na zakwasie

Wieczorem przygotować zakwas:

1 szklanka wody + 1 szklanka mąki pszennej wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem (lniana ściereczka) do rana.

RANO PRZYGOTOWAĆ:

  • 3 KORYTKA
  • 1 KG MĄKI ŻYTNIEJ
  • 2 KG MĄKI PSZENNEJ
  • 8 SZKLANEK CIEPŁEJ WODY
  • 2 ŁYŻKI SOLI
  • 5 DAG DROŻDŻY

ZACZYN:

Drożdże rozrobić z ciepłą wodą, zakwasem i 1 kg mąki żytniej – odstawić do wyrośnięcia- cieple miejsce, pod przykryciem.

Po wyrośnięciu dodać mąkę pszenną i sól.

Bardzo mocno, starannie wymieszać, wyrobić i ponownie zostawić do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu podzielić na blachy wysmarowane olejem- ok. pół formy.

Lekko posmarować ciasto wodą, posypać makiem lub ziarnami. Zostawić, żeby wyrosły.

Piec w temperaturze 220 stopni ok. 1 godz., aż będzie „ pukał” tzn. po wyciągnięciu spód musi być suchy.