Przygotować zakwas:
Zakwas przygotowywać kilka dni- ok. 4dni wcześniej przed zaplanowaniem wypieku chleba. Zakwas dobrze jest też zacząć na bazie resztek zakwasu z poprzedniego pieczenia.
1 szklanka wody + 1 szklanka mąki żytniej wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem (lniana ściereczka). Przez kilka dni dokarmiać zakwas dodając 1 łyżkę mąki żytniej. Obserwować, czy bakterie zaczynają działać- powinny pojawić się pęcherzyki powietrza, a masa „rosnąć”.
RANO PRZYGOTOWAĆ:
- 3 KORYTKA
- 1 KG MĄKI ŻYTNIEJ
- 2 KG MĄKI PSZENNEJ
- 8 SZKLANEK CIEPŁEJ WODY
- 2 ŁYŻKI SOLI
ZACZYN:
Zakwas rozrobić z ciepłą wodą i 1 kg mąki żytniej – odstawić do wyrośnięcia- ciepłe miejsce, pod przykryciem.
Po wyrośnięciu dodać mąkę pszenną i sól.
Bardzo mocno, starannie wymieszać, wyrobić i ponownie zostawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu podzielić na blachy wysmarowane olejem- ok. pół formy.
Lekko posmarować ciasto wodą, posypać makiem lub ziarnami. Zostawić, żeby wyrosły.
Piec w temperaturze 220 stopni ok. 1 godz., aż będzie „ pukał” tzn. po wyciągnięciu spód musi być suchy.