Chlebek Doroty

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 litr wody(letnia, aby drożdże szybciej ruszyły)
  • 8 – 10 dag drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 1/2 szkl. płatków owsianych
  • różne nasiona tj. razem ok. dwie „garści”: słonecznik – 10 dag , dynia – 10 dag, siemię lniane – kilka łyżek , sezam – kilka łyżek, soja( nie mam i nie daję), daję szczyptę zmielonego kminku

Sposób przygotowania:

  1. ziarna mieszam z mąką i płatkami
  2. do letniej wody dodaję: drożdże, sól, cukier , mieszam i  czekam, aż lekko ruszy ( słychać szum )
  3. wszystko łączę i wykładam do posypanych olejem i bułką tartą, blaszek keksowych(dwie szt.)
  4. włączam piec
  5. jak blaszki są pełne, z wyrośniętym ciastem, wstawiam do rozgrzanego piekarnika – 220 stopni, piec ok. 50 – 60 min.